Jeste li znali da su dvije glicinije u Labinu spomenik?

1
Zaštićene glicinije ispred Velog kafea (foto: arhiva)
Zaštićene glicinije ispred Velog kafea (foto: arhiva)

Ovogodišnji Festival cvijeća na slikovitom trgu na Katurama u Labinu biti će zanimljiva umjetnička pozornica. Posjetitelji će moći pogledati stvaranje čak 15 umjetničkih kreacija uživo. Bit će tu likovni umjetnici koji slikaju na platnu i na terakoti, a prezentirat će se i umjetnički pristup aranžiranju cvijeća. Festival se održava 4. svibnja od 9 do 18 sati. 

Duša ovog umjetničkog pothvata biti će predivna glicinija koja je toliko prisutna i u našem kraju te nas uveseljava punoćom i bojama, objavili su iz komunalne tvrtke 1. maj. Glicinije su poznate po grozdastim cvjetovima nalik grašku, najčešće nježno plave ili lila boje.

Upravo u Labinu rastu dvije vrlo posebne glicinije penjačice, i to u Starome gradu, uz ogradu terase restorana Velo kafe. Radi postignutih dimenzija mogu se smatrati stablima. Štovište, dimenzije osnovne vriježe premašuju maksimalnu debljinu koja je inače navedena u literaturi. Međusobni razmak ove dvije glicinije iznosi oko osam metara, ali su im krošnje tako bujne da se isprepliću, u visini prvog kata zgrade. Ove glicinije čak su zaštićene još 1972. godine kao spomenik parkovne arhitekture, a uvedene su i u evidenciju Nature Histrice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa